maandag 24 april 2017

Waterval top Tutorial

Ik beloofde jullie al even geleden een tutorial voor een waterval hals topje. Ik begon er verschillende keren aan, maar het bleek uiteindelijk toch moeilijker op papier te zetten dan dat ik verwacht had :D
Maar ... hier gaan we.


Stof

Je kan dit patroontje in verschillende soorten stofjes maken, zolang er maar wat stretch inzit.
Als je start van een patroontje voor katoen ( met borstnepen ) kan je het op zich ook maken van een niet-stretch stofje. Zorg dan wel voor een licht stofje, want een stevige katoen valt niet zo soepel.

Ik maakte zelf twee verschillende versies.

De surfertop is gemaakt van 95% katoen, 5% lycra. Dit is een stevigere jersey, waardoor de hals meer volume heeft.

De papegaai versie is gemaakt van 95% viscose en 5% lycra. Dit stofje is vreemd genoeg even zwaar als het bovenste, maar veel soepeler, waardoor het harder doorvalt en de decolleté dieper wordt.
basispatroon

Heb je een basis patroontje voor een tricottopje? Super !! Indien niet, geen probleem...
Er staan er ook enkele leuke gratis versies online, zoals deze of deze .
of
Neem een tricottopje of t-shirt dat je mooi en makkelijk zit en teken dit over.

aanpassingen

lees eerst de ganse tuto vooraleer je eraan begint. Onderaan staan namelijk nog een aantal tips ivm de hoeveelheid plooien en diepte van de décolleté.


Om het patroon aan te passen naar een waterval hals, moet je het voorpand aanpassen.

(1) Knip het voorpand in het midden door, zo is het is makkelijker om de aanpassingen te doen.

(2) Teken een lijn van de onderkant van de armholte tot aan de neklijn.

(3) Knip vanaf de nek tot aan de armholte, maar knipt het laatste net niet helemaal door, zodat het 1 patroondeel blijft. Let wel dat je de boog van de armholte niet doorknipt. Indien de lijn over de boog komt, knip er dan langs.


Draai het bovenste deel open. Hoe verder je opendraait hoe lager de plooien starten.

(4) Leg het patroon op een nieuw stuk patroonpapier en teken het patroon van je watervaltop zoals hieronder aangegeven.

(5)
* Ik tekende twee keer de lengte van de originele schouderbreedte voor lijn a. Deze breedte zorgt voor het aantal rimpels aan de schouder en ook het aantal plooien van de kraag van de waterval. De lengte van b is afhankelijk van hoever je het patroon hebt opengedraaid. Hoe verder je opendraait, hoe dieper de decolleté valt.

* Ik draaide voor mijn versie het patroon open tot het puntje van de schouder/nek gelijk lag met het onderste van de armopening en de onderkant van het patroon.


Afwerking 

Daarnaast heb je nog twee opties om het patroon uit te werken.

Optie a : Als je het topje aan de halsopening afwerkt met een overlock en eventueel omstikt, dan kan je voor optie a gaan.

Optie b : Heb je liever niet dat je de binnenkant van de stof ziet, ga dan voor optie b. Dit zorgt ervoor dat je het voorpand bovenaan naar binnen plooit, zodat je tot onder de arm een voering hebt.

Voila! Je bent klaar om te starten.


* Knip de stof van voor en achter-pand aan de stofvouw. ( vergeet de naadwaarde niet )

* Overlock de zijnaden en schoudernaden en waterval neklijn.

* Rimpel de schouders van het voorpand ( lijn a ) en naai voor en achterpand aan elkaar aan de schouder met de goede kanten op elkaar.


* Werk dan je topje af volgens de handleiding van je patroon. 

* Tekende je een patroon over en heb je geen handleiding bij de hand, ga dan zo te werk. Draai binnenstebuiten en naai de zijkanten dicht. Werk de armen af met een bias of met een dunne rolzoom. Werk de achterkant van de neklijn af met een dubbele zoom. Dit is het ideale moment om je label te plaatsen. Stik de waterval aan de schouderlijn nog even mee vast in een dubbele zoom. Hierdoor valt de overlock vaker naar onder in de plooi en ligt hij niet in het zicht. Werk onderaan ook af met een dubbele zoom of rolzoom. 


En hop ... je topje is klaar !! Veel plezier !!! 

Heb je nog opmerkingen bij de Tutorial, geef gerust een seintje. En uiteraard zijn jullie versies allemaal welkom als reactie op de post én met een mention van @babarumstoffen op Instagram 😍

3 opmerkingen:

  1. Delphine Hoorelbeke24/4/17 22:25

    Heel leuk. Ik heb toch wel het ideale teststofje liggen zeker ��

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel tof, deze bewaar ik voor een later project.

    BeantwoordenVerwijderen